Piekarnik to niezbędny sprzęt w każdej kuchni. Może on być połączony z kuchenką lub wstawiony osobno. Piekarnik jest, używany w kuchni bardzo często dlatego też warto, jest go regularnie czyścić. Czyszczenie piekarnika kilka razy w tygodniu zapobiegnie nawarstwianiu się brudu i tłuszczów.
Jak prawidłowo czyścić piekarnik?
Dobrze jest używać odpowiednich środków czyszczących do piekarnika. Trzeba też czyścić piekarnik ze względów zdrowotnych i estetycznych. Resztki jedzenia, które są w piekarniku, mogą być źródłem bakterii. Nie zaleca się czyszczenia piekarnika środkami silnie trującymi bądź mocnymi chemicznie ze względu na to, że jest tam wkładane jedzenie. Najlepszym i najprostszym sposobem na wyczyszczenie wnętrza piekarnika jest wstawienie miski z wrząca woda i zostawienie jej na około godzinę w środku. Utworzona wówczas para usunie brud z piekarnika. Jeśli są bardzo zaschnięte resztki jedzenia, to dzięki parze będzie można je łatwiej usunąć.
Czyszczenie sokiem z cytryn
Dobrym pomysłem jest też użycie soku z cytryny. Jest to szczególnie dobra opcja dla piekarników z termoobiegiem. By zadziałał ten pomysł, należy ustawić w naczyniu żaroodpornym sok z cytryny i z wodą. Następnie trzeba włączyć piekarnik na temperaturę około stu osiemdziesięciu stopni wraz z termoobiegiem. Po kilku minutach można przetrzeć środek piekarnika ściereczką. Warto także wiedzieć, że sok z cytryny bardzo dobrze działa na przybrudzenia rusztu i blach używanych w piekarniku. Podobnym sposobem jest użycie octu i wody lub wody i sody oczyszczonej. Czyszcząc piekarnik, nie wolno zapominać również o szybie. Najlepiej sprawdza się soda oczyszczona. Wymieszana soda z wodą pomoże usunąć zabrudzenia z szyby. Ewentualnie można użyć zwykłego płynu do mycia szyb. Oprócz domowych sposobów na wyczyszczenie środka piekarnika są także na rynku dostępne specjalne środki czyszczące. Mogą być one w postaci żelu lub spryskiwaczy.
O czym pamiętać podczas czyszczenia?
Należy też pamiętać o swoim bezpieczeństwie podczas czyszczenia piekarnika i używać rękawiczek, które ochronią nasze dłonie przed działaniem środków chemicznych. Warto jest czyścić piekarnik przynajmniej raz w tygodniu. Jednak zaoszczędzimy sobie dużo czasu i pracy, jeśli będziemy myć piekarnik po każdym zastosowaniu. Świeże zabrudzenia są o wiele łatwiejsze i szybsze w usunięciu niż przypalone i przyschnięte resztki pożywienia. Środki czyszczące gotowe kupowane w sklepach nie są bardzo drogie i starczają na kilka czyszczeń piekarnika. Podczas wyboru gotowych środków czyszczących można zdecydować się też na konkretny zapach, którym będzie pachniał piekarnik.