DomWnętrza

Jak układać sztućce?

Jak układać sztućce?

Prawidłowe ułożenie sztućców może być kłopotliwe, zwłaszcza gdy w menu jest dużo dań. Odpowiednie ułożenie sztućców przed przyjęciem, czy uroczystą kolacją lub obiadem to kwestia nie tylko estetyki, ale także wygody.

Jak poprawnie układać sztućce?

Dobrze jest, by sztućce pochodziły z jednego kompletu. Należy pamiętać, że sztućce układa się po obu stronach talerza w takiej kolejności, w jakiej będą używane. Warto także pamiętać, by nie układać więcej niż trzech par sztućców. Najdalej od talerza powinny być ułożone sztućce, których goście będą używać jako pierwsze. Najbliżej talerza, po prawej stronie kładzie się nóż stołowy. Tuż za nim powinna być łyżka do zupy, która jest skierowana miseczką do dołu. Następnie należy umieścić nóż przystawkowy, tylko wtedy, kiedy będzie podawany deser lub przystawka. Po lewej stronie najbliżej talerza powinien znajdować się widelec stołowy, skierowany zębami w górę. Obok układa się widelec obiadowo-deserowy. Gdy mamy w planach podać rybę, to trzeba użyć widelców i noży przeznaczonych odpowiednio dla ryb. Nad talerzem należy umieścić sztućce deserowe. Będzie to łyżeczka i widelczyk. Do nakładania ziemniaków z talerza jest osobna kwadratowa łyżka, która pomaga nam nabrać potrawę. Taka łyżka kwadratowa może być użyta także do podawania klusków śląskich, kopytek, czy frytek.

Co dalej ze sztućcami, gdy już skończy się jedzenie?

Jeżeli podniesie się sztućce ze stołu, to nie należy już ich odkładać na obrus, tylko na talerz. Gdy ma się zamiar kontynuować jedzenie danej potrawy, to trzeba położyć skrzyżowane sztućce na talerzu. Widelec powinien znajdować się pod nożem. Kiedy już skończy się jeść daną potrawę, to sztućce odkłada się na talerz równolegle, trzonkami skierowanymi w prawą stronę. Gdy skończymy jeść zupę, to należy łyżkę położyć na talerzu będącym podstawką głębokiego talerza. Jednak, gdy tylko przerywamy jedzenie zupy, to łyżka powinna być zostawiona w talerzu. Warto także pamiętać o łyżce wazowej, która służy do nalewania zupy z wazy do głębokiego talerza. Podczas picia kawy, czy herbaty nie należy trzymać łyżeczki w filiżance, czy w kubku.

Warto także pamiętać, że talerzyk na deser powinno podawać się po skończonym daniu głównym. Przyda się także łopatka do ciasta, gdzie za jej pomocą przekładamy pokrojone kawałki ciast z patery na talerz. Gdy jest podawana sałatka to, trzeba użyć łyżki i widelca sałatkowego. Sztućce trzeba złapać w obie ręce i nabrać sałatki, a następnie przenieść na talerz.

Udostępnij